Padar Island
Komodo diving
Komodo dragon

Om dykningen kring Komodoöarna

Kring Komodoöarna är det bra dykning året runt. Bästa tiden är perioden april-november. Under regnperioden december till mars går det högre sjö och sikten är något sämre än under torrperioden.

Komodoöarna ligger i sundet mellan östra Sumbawa och västra Flores. Liveaboard-båtarna utgår från den lilla fiskebyn Labuan Bajo. Här dyker du tillsammans med erfarna dykguider i ett av världens mest marinrika områden. Redan från ytan ser du ett myllrer av fisk på det färgglada revet. Här dyker du bl.a. med haj, sköldpaddor, manta, eagle rays, delfiner och med lite tur sjökor (Dugongs). Medeltemperaturen i vattnet är 23-29 grader året runt. Vattentemperaturen varierar beoende på om du dyker på den södra eller den norra delen. Se till att packa ner en heltäckande våtdräkt om du tar med egen dykutrustning. Sikten varierar mellan 25-50 meter

Att dyka kring Komodo är både spännande och utmanande. Det råder starka strömmar i området och därför viktigt att lyssna noga på dykgenomgången inför varje dyk. De starka näringsrika strömmarna är en förklaring till den stora artrikedom som finns här.

Det finns även tid över för några strandhugg. Du kan njuta på stranden eller bestiga någon av kullarna med milsvid utsikt över den vackra ögruppen. På Rinca Island stannar båten och en guide från nationalparken tar dig med på trekking där du bl.a ser komodovaraner. Nära Rinca upplever du ett naturfenomen. Hundratusentals fladdermöss vaknar till liv på Kalong Island (Bat Island) och flyger in till Flores för att under natten söka föda. Himlen ovan dig är helt täckt med fladdermöss under ca 30-40 minuter.